‘Ik kan het nog niet helemaal bevatten’

WK Doha twee keer bronsMet twee bronzen medailles en drie nieuwe Nederlandse records is Moniek huiswaarts gekeerd vanuit Doha. Ze wist bij de wereldkampioenschappen korte baan zeer goed te oogsten en kan dan ook meer dan tevreden zijn met hoe het gegaan is. Tot aan dit toernooi had Moniek nog nooit een medaille gewonnen op een WK en nu heeft ze er plots twee. Tijd dus voor een terugblik op het afgelopen weekend en vooruitblik naar dat wat komen gaat.

Nog even terug, want hoe ging het ook alweer precies? Bij de WK korte baan in Doha won Moniek afgelopen week het brons op zowel de 50 als de 100 meter schoolslag, waarbij ze op beide afstanden een nieuw Nederlands record zwom. Daarnaast verbrak ze zondag als kers op de taart ook nog haar eigen nationale toptijd op de 200 meter. Ze kwam in de series op een tijd uit van 2.21,16 minuten. Net niet genoeg om ook de finale te mogen zwemmen.

Terug in Nederland kijkt Moniek terug op de week. Had ze dit verwacht? “Natuurlijk droom je van eremetaal op grote toernooien en weet je dat het niet voor veel mensen weggelegd is”, vertelt ze. “Ik wist van tevoren dat ik met mijn tijden van dit seizoen ‘leuk’ mee kon doen, maar dat ik daadwerkelijk twee bronzen medailles mee naar huis zou nemen, dat kan ik nog steeds niet helemaal bevatten. Vooral mijn progressie geeft me heel veel vertrouwen richting de toekomst. Ik hoop dat ik dit ook naar de lange baan kan vertalen.”

Sneller in textiel
Opvallend aan de oude Nederlandse records, die allen al op naam stonden van Moniek, is dat ze die zwom in een snel pak. Nu verbrak Moniek ze dus in textiel. “Ik heb vijf jaar tegen die records aan moeten kijken en keihard moeten trainen. Iedere keer kwam ik wat dichterbij. Dat ik nu op alle afstanden er onder duik, en ook met grote verbeteringen, is voor mij de bevestiging dat ik beter ben dan ooit en nog steeds niet op mijn top ben. Het enige pakkenrecord dat nog staat, is de 50 school langebaan. Die is nu ook aan verbetering toe”, zegt Moniek met een knipoog.

WK Doha 2014

Het kan nog harder, denkt Moniek. Dat gaf ze afgelopen week ook al aan. Maar hoeveel harder? “Voorspellingen over tijden ga ik niet doen. Uiteindelijk weet je nooit waar je grens ligt en moet je jezelf ook niet begrenzen. Ik heb nog een aantal aspecten waar voor mij nog ruimte ligt. Dat zijn bijvoorbeeld mijn techniek en mijn skills, zoals de start, het keerpunt en de onderwaterfases en daarnaast ook de raceverdeling.”

Rio 2016
Kortom, er is flink progressie geboekt en Moniek ziet nog heel wat mogelijkheden. Dat is zeker ook belangrijk met het oog op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. De 50 meter schoolslag is echter geen olympische afstand. De 100 meter is dat wel. Ligt daar voor haar dan ook de nadruk? “De focus ligt al een hele tijd op die afstand, maar in mijn tijden kwam dat nog niet altijd uit de verf”, laat Moniek weten.

WK Doha 50 meterIn Doha gebeurde dat dus wel en dat is voor Moniek natuurlijk zeer belangrijk. “Het geeft vertrouwen dat ik nu op de korte baan zulke progressie toon maar, dat moet nog wel richting de lange baan vertaald worden. Ik ben in ieder geval blij dat ik op de 100 meter op wereldniveau nu ook mee begin te tellen.”

FacebookTwitterShare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>