Drie titels en records in Eindhoven

06-12-2014 ZWEMMEN: FINA WORLD SWIMMING CHAMPIONSHIPS: DOHAMoniek Nijhuis wint brons op de 100 meter schoolslagFoto: Soenar ChamidVoor het eerst in haar carrière is Moniek zondag onder de twee en een halve minuut gedoken op de 200 meter schoolslag. Bij de Swim Cup in Eindhoven won ze daarmee ook haar derde afstand van het weekend. Na 2.29,61 minuten tikte ze aan. Daarmee verwees Moniek de Duitse Michelle Lambert naar de tweede plaats. Ze verbrak daarmee niet alleen haar eigen persoonlijke record, maar ook het kampioenschapsrecord van het Open Nederlands kampioenschap.

“Die 200 meter ging toch wel verrassend goed”, zegt Moniek. “Achteraf gezien begon ik nog iets te behoudend, maar daardoor had ik tijdens de laatste baan nog veel over om de winst in de wacht te slepen. Daarbij haalde ik bijna een seconde van mijn pr af en ging ik voor het eerst onder de 2.30. Daar ben ik heel blij mee!”

50 meter
Nadat ze vrijdag al een nieuw Nederlands record zwom op de 100 meter schoolslag, was Moniek zaterdag ook nog succesvol op de 50 meter. Ook die afstand zette ze in een kampioenschapsrecord naar haar hand. Dat deed ze eerst al in de series en vervolgens zette ze de tijd in de halve finale op 30,65. In de finale kwam Moniek niet meer tot een snellere tijd, maar ze toonde zich wel de sterkste en won met een flinke voorsprong op de Sloveense Tjasa Vozel.

Met een heel goed gevoel keek Moniek terug op de zaterdag. “Die vijftig meter was drie keer van een goed niveau. In de halve finale zwom ik mijn snelste tijd. Daarmee bleef ik wel 0,06 seconden boven de limiet, maar gelukkig ben ik al geplaatst. Daardoor mag ik deze afstand op het WK waarschijnlijk ook wel zwemmen. Het is overigens op dit moment wel de snelste tijd op de wereldranglijst. Ik had in de finale helaas niet meer dat beetje extra, maar ben wel tevreden dat ik drie keer zo’n hoog niveau heb neer kunnen zetten.”

Op naar Kazan
De wereldkampioenschappen in Kazan zijn nog ver weg. Die worden begin augustus gehouden. Toch houdt Moniek dat WK zeker al in haar achterhoofd. “Ik ben nu even een kleine anderhalve week vrij en dan start de voorbereiding richting Kazan. Deze races zijn een goede bevestiging. We zijn op de goede weg en hiermee kunnen we verder met het oog op de wereldkampioenschappen.”

FacebookTwitterShare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>