In the spotlight bij EON-NZA!

Dankzij mijn uitverkiezing voor de Duel in the Pool verscheen er gisteren in de rubriek ‘in the spotlight’ op www.zweminstituutamsterdam.nl onderstaand verhaal over mij.

“Op 16 en 17 december aanstaande zal in Atlanta (Georgia) het tweejaarlijkse The Duel in the Pool weer plaats vinden. Onder de 22 Europese zwemsters is E.ON-NZA zwemster Moniek Nijhuis geselecteerd om de eer van Europa te verdedigen. Voor ons een goede reden om haar deze maand in de spotlight te zetten.

DUEL IN THE POOL

The Duel in the Pool was oorspronkelijk een wedstrijd tussen de topzwemmers van Amerika tegen die van Australië. De vorige editie was de eerste waarin Amerika tegen Europa streed. Tot nu toe heeft Amerika nog nooit een Duel in the Pool verloren.

Het prijzengeld liegt er niet om. Er is in totaal 100.000 Amerikaanse dollar te winnen. Een wereldrecord is goed voor 15.000 dollar en winst op een persoonlijk nummer levert 1.500 dollar op.

Naast Moniek zijn ook de Nederlandse zwemsters Ranomi Kromowidjojo, Marleen Veldhuis en Sharon van Rouwendaal geselecteerd. De verdere invulling van de selectie is nog niet officieel bekend gemaakt.

SELECTIE

Tijdens de WK in Shanghai afgelopen zomer werd  7de op de 50 meter schoolslag en 8ste op de 100 meter schoolslag. In de halve finale van de 100m schoolslag zwom ze 1.07.60, goed voor de Olympische limiet op deze afstand. Ondanks een volgens haar mindere prestatie op de 4*100 meter wisselslag (11de) werd ook op die afstand de Olympische limiet behaald.

Op de 100m schoolslag behoorde Moniek tot de beste drie zwemsters van Europa. Mede dankzij deze prestatie werd ze geselecteerd om Europa te vertegenwoordigen in the Duel of the Pool.

PUNTEN VERDIENEN VOOR EUROPA

Moniek was positief verrast toen haar werd verteld dat ze was geselecteerd. “Ik moest daardoor wel de keuze maken om de EK korte baan dit jaar te laten schieten maar ik vind de Duel in the Pool zo’n gave uitdaging dat ik toch deze kans aangegrepen heb” aldus Moniek.

Moniek zal in Atlanta de 100 en 200 meter schoolslag zwemmen en mogelijk nog een estafette. Niet alleen de wedstrijd is speciaal voor Moniek, maar ook de reis: ”Dit wordt mijn eerst wedstrijd in Amerika. Ik ben erg benieuwd naar het land en de ambiance bij de wedstrijd. We zijn er een week dus misschien hebben we ook nog wel wat tijd om na de wedstrijden nog wat van Amerika zelf te zien.”

De verwachting is dat the Duel in the Pool een spektakel wordt. Er zijn geen voorrondes, het zijn twee middagen en het wordt rechtstreeks uitgezonden op de Amerikaanse tv. “Racen tegen topzwemmers uit Amerika en Europa is natuurlijk altijd geweldig, daar doe je het voor. Ik hoop voor Europa nog iets te kunnen betekenen” vertelde Moniek.

Op de vraag of ze nog bepaalde doelen voor zichzelf heeft gesteld antwoordde ze: “In principe ligt mijn piek op de ONK begin december om daar hopelijk mijn Olympische kwalificatie veilig te stellen. Op de Duel in the Pool zal dus niet mijn eerste focus liggen maar ik ga daar natuurlijk naartoe om mijn pr’s aan te scherpen en hopelijk wat punten voor Europa te verdienen. Ik kijk er in ieder geval wel naar uit!”

We wensen Moniek alvast alle succes toe!”

 

Bron: www.zweminstituutamsterdam.nl, geïnterviewd door Rick Janssen

FacebookTwitterShare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>