Intensieve arbeid tijdens trainingskamp op Tenerife

Het Spaanse eiland Tenerife, deel uitmakend van de Canarische Eilanden, vormt de komende twee weken min of meer de thuisbasis van Moniek. Een plek die zeer geschikt is om te luieren aan het strand, flink te feesten en er eens een goede vakantie van te maken. Precies datgene waarvoor Moniek er niet is, want op Tenerife staat de Nederlandse zwemmers een zwaar en belangrijk trainingskamp te wachten in de aanloop naar de Olympische Spelen. Eén van de twee. In mei volgt namelijk nog een trainingskamp op Tenerife. Moniek legt uit waarom die weken zo belangrijk zijn.

Waarom ga jij als zwemster op trainingskamp?
“We gaan op trainingskamp om ons optimaal te kunnen voorbereiden op de wedstrijden. Het eten, hotel en de trainingsaccommodatie zijn top geregeld waardoor ik me daar alleen maar bezig hoef te houden met het trainen en het rusten. Qua trainingen zullen we niet per se meer doen dan thuis maar doordat je in die omgeving bent kun je je wel totaal op het zwemmen richting en hopelijk nog meer uit de trainingen halen. Fijn is het natuurlijk ook dat je je baantjes buiten mag trekken met een lekker zonnetje aan de hemel, dat doet een mens sowieso goed”.

Wat doe je op zo’n trainingskamp?
“We gaan die twee weken stevig trainen om weer een stap te maken richting de komende wedstrijden. Voor het team waarin ik train staat de Swim Cup in Eindhoven (april) weer als piekmoment op het programma waardoor we in Tenerife onze basis nog wat kunnen vergroten om daar optimaal aan de start te verschijnen. Op dit moment volg ik ook nog gewoon die planning en richting de Swim Cup zal ik iets minder gas terugnemen in de trainingen dan de rest van mijn trainingsmaatjes”.

Wat is nu, in aanloop naar de Spelen, het verschil tussen het trainingskamp van nu, die van eind mei en de stage in Leeds vlak voor de OS?
“Het trainingskamp nu en die in mei zijn redelijk vergelijkbaar omdat het bij deze trainingskampen allebei gaat om hard trainen en het verbeteren van jezelf op het gebied van uithoudingsvermogen, sprint, techniek, enz. Op de stage in Leeds voorafgaand aan de OS is het meeste werk al gedaan en gaat het juist om het rusten, het in vorm komen en de puntjes op de i zetten om op de OS top te kunnen presteren”.

Moniek verblijft tot en met 9 maart op Tenerife. De Swim Cup in Amsterdam van 16 tot en met 18 maart is vervolgens haar eerste wedstrijd.

FacebookTwitterShare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>