Biografie

IMG_2313Naam: Moniek Nijhuis
Woonplaats: Eindhoven
Geboortedatum: 20-03-1988
Lengte: 1.79 m
Gewicht: 66 kg
Studie: Bachelor Economie en Bedrijskunde, UVA (afgerond)
Lid van: De Dolfijn Amsterdam
Traint bij: NTC Eindhoven
Trainer: Kees Robbertsen (eerder Hans Elzerman, Martin Truijens, Fedor Hes en Joop Rijssemus)

De start van mijn loopbaan bij Zwemclub Losser

Als vierjarig meisje haalde ik mijn A en B-diploma en daarna sloot ik me aan bij Zwemclub Losser. Hier leerde ik de eerste zwemslagen onder leiding van Sia Telkamp. Als 12-jarig meisje haalde ik bij de miniorenwedstrijden in Leiden verrassend een bronzen medaille op de 100 meter schoolslag en dat was voor mij de trigger om meer uit het zwemmen te willen halen. Ik besloot de overstap te maken van Zwemclub Losser naar OZ&PC in Oldenzaal zodat ik meer uren in het water door zou kunnen brengen.

Mijn talent kwam bovendrijven bij OZ&PC Oldenzaal

Op mijn twaalfde werden mijn trainingsuren opgevoerd en kwam ik onder het regime van Joop Rijssemus terecht. Met een leuke, grote groep met leeftijdsgenoten stuwden we elkaar tot grote prestaties. Bij de NJK’s waren we vaak goed voor veel eremetaal. In mijn tweede juniorenjaar begonnen de extra uren zichtbaar te worden in mijn prestaties. Ik werd op het NJK in 2002 in Kampen Nederlands Kampioene op de 100 en 200 schoolslag.

Mijn prestaties zorgden ervoor dat ik opgenomen werd in de Nationale selecties. Met wat extra ondersteuning en trainingskampen zette ik de stijgende lijn door. Dit resulteerde in een bronzen medaille op mijn eerste EJK in 2003 en twee gouden medailles op het tweede EJK in 2004. Daarnaast had ik ook al de aansluiting bij de senioren gevonden want in 2003 zwom ik mijn eerste EK korte baan.

Na mijn succesvolle jeugdperiode ging mijn carrière wat op en neer. Tot mijn achttiende ben ik in Oldenzaal blijven trainen zodat ik mijn VWO af kon ronden. Daarna besloot ik vol voor het zwemmen te gaan en te verhuizen naar Amsterdam om daar mijn dromen te verwezenlijken.

Amsterdam: zeven bewogen jaren

In Amsterdam kwam ik bij Fedor Hes te trainen bij TZA. Dit beviel erg goed ondanks dat onze samenwerking al na een paar maanden noodgedwongen moest eindigen. Vanaf begin 2007 kwam ik daardoor terecht bij het team van Martin Truijens. Op het NK in 2007 zwom ik een pr en nomineerde ik mij daarmee voor de Spelen. Helaas kon ik in het Olympisch seizoen van 2008 het gewenste niveau niet halen waardoor ik de Olympische Spelen van 2008 misliep.

Nadat ik mijn Olympische droom in duigen had zien vallen, besloot ik even afstand te nemen van het zwemmen en de focus te verleggen naar mijn studie. Ik vond echter mijn plezier in het zwemmen al weer snel terug onder leiding van Hans Elzerman bij de Dolfijn. De stijgende lijn in mijn prestaties werd eind 2008 alweer ingezet. Ik besloot in 2009 weer terug te stromen naar de professionele omgeving van NZA maar nu onder leiding van Hans in het RTC-team. Hoogtepunten in die periode zijn mijn EK-titel op de EK korte baan in Istanbul en mijn plaatsing voor de OS in 2012. Op de OS kon ik helaas individueel niet het beste van mijzelf laten zien maar hield ik aan een goede race in de estafette wel een Olympisch diploma over (6de). Dit smaakte wel naar meer.

Via Drachten naar Eindhoven

Na de ervaring van de OS besloot ik weer een nieuwe weg in te slaan. In mei 2013 ben ik verhuisd naar Drachten om mijn lichaam weer een nieuwe boost te geven onder leiding van Kees Robbertsen. Het grote doel: een topprestatie op de OS in Rio 2016. De EK korte baan en lange baan van het seizoen 2013-2014 waren succesvol met een zilveren en bronzen medaille op de 50 meter schoolslag en top-5 klasseringen op de 100 meter.

Vanwege herstructureringen in het topzwemmen kon ik na de EK lange baan 2014 weer verhuizen, dit maal naar Eindhoven. Gelukkig wel samen met mijn trainer Kees Robbertsen. We kunnen onze aanpak dus gewoon doorzetten. Ik hoop in Eindhoven, met betere faciliteiten en wat schoolslagzwemmers om me heen, de gewenste progressie te boeken richting de WK 2015 in Kazan en uiteindelijk natuurlijk richting de OS in Rio de Janeiro in 2016.

Mijn avontuur in Engeland en het einde van mijn zwemcarrière 

Na een tegenvallend WK in Kazan besloot ik na het vertrek van mijn trainer Kees Robbertsen uit Eindhoven een nieuw pad te gaan bewandelen. Ik vertrok in Oktober 2015 naar Plymouth in Engeland om daar mijn Olympische droom verder vorm te geven. Hier trainde ik samen met de Olympisch kampioene 100 schoolslag in 2012, Ruta Meilutyte en werkte ik samen met de toptrainer Jon Rudd. Op de EK korte baan eind 2015 resulteerde dat in een gouden medaille met de 4×50 wisselslag ploeg en een individuele zilveren medaille op de 100 meter schoolslag.

In 2016 gingen de prestaties helaas bergafwaarts, wat resulteerde in een noodgedwongen rustpauze en geen realisatie van mijn droom om nog 1 keer deel te nemen aan de Olympische Spelen. Nadat ik bijgekomen was van deze teleurstelling bleek er voor mij niet meer genoeg motivatie te zijn om mijn energie weer in de topsport te steken. In November 2016 heb ik officieel mijn afscheid als topzwemster aangekondigd. Nu is het tijd voor nieuwe uitdagingen in een maatschappelijke carrière.

FacebookTwitterShare